Een Sway Back Paard? Hoe kun je een zadel perfect passend maken?

sway back horse

Sway Backed HorseWat is een Sway Back Paard?

Een paard met een holle rug, ook wel lordose genoemd, heeft een rug waarvan het midden van de bovenlijn sterk naar beneden buigt.

De meeste holle ruggen zijn niet aangeboren en zijn geen echte holle ruggen. Vaak is een holle rug het gevolg van onvoldoende spierontwikkeling langs de bovenlijn. Het opbouwen van spieren langs de rug kan de holte verminderen of zelfs elimineren, als deze niet aangeboren is, en kan de toestand verbeteren, zelfs als deze wel aangeboren is.

Wat veroorzaakt een holle rug?

  • Verzwakte ondersteuning van het zachte weefsHorse Bellyel van de wervelkolom
  • Gewicht van de buik dat naar beneden trekt
  • Een conformationeel defect van de wervelkolom
  • De buik begint aan zijn wervelkolom te trekken
  • Zwangerschap die stress op de rug legt

Een holle rug wordt veroorzaakt door zwakte en verslapping/stretching van de ondersteunende ligamenten langs de wervelkolom van het paard, vaak met zwakte en verlies van massa/spiertonus in de spieren van de bovenlijn.

Een holle rug komt vaak voor bij oudere fokmerries, die het extra gewicht van een zwangerschap op de rug hebben gehad. Als het paard te zwaar wordt, draagt dit uiteraard bij aan belasting van de rug. Ook het dragen van een zware ruiter gedurende vele jaren kan het risico vergroten.

De lichaamsbouw speelt een rol. Paarden met lange ruggen zijn over het algemeen vatbaarder voor rugproblemen, waaronder een holle rug. Paarden met hoog geplaatste nekken en een hoge hoofdpositie kunnen een groter risico lopen omdat deze manier van bewegen de rug hol maakt.

Gewichtsbeheersing is ook een zeer belangrijke factor in dit verhaal. Daarom hebben we een paardvriendelijke graasmasker gecreëerd om je paard blij en veilig op de weide te houden!

Saddle Fit Area

Hoe kan ik een zadel op een paard met een Sway Back passend maken?

Een holle rug kan zorgen voor pijn in de rug van een paard omdat de meeste zadels “bruggen”, waardoor het gewicht van de ruiter alleen op de voorkant en de achterkant van het zadel komt te liggen, wat abnormale drukpunten creëert, vooral over de schouders en de lendenen.

Aan de andere kant kan een slechte zadel pasvorm ook bijdragen aan een holle rug, omdat het paard zijn pas en beweging zal aanpassen, inclusief het hol maken van zijn rug en het optillen van zijn hoofd om pijn te vermijden.

Bij het rijden op een paard met een holle rug is het belangrijk ervoor te zorgen dat je zadel correct past. Een slecht passend zadel zal het probleem alleen maar verergeren en de juiste spierontwikkeling verhinderen.

Tekenen van een slechte zadel pasvorm bij een paard met een holle rug?

  • Zadelwonden: veroorzaakt door wrijving (bewegingvan het zadel) of druk. De singel en/of het zadel zitten te strak of te los en beginnen tegen het paard te schuren. Wrijving kan ook worden veroorzaakt door een onevenwichtige ruiter of onjuiste plaatsing van het zadel.
  • Witte Haren: worden veroorzaakt door te veel druk op een kleine plek. De druk stopt de bloedstroom, doodt de zweetklier enlaat het haar wit worden.
  • Droge Plekken: na het rijden zou de rug van jepaard gelijkmatig nat moeten zijn op de plek waar het zadel ligt. Droge plekken duiden erop dat er ofwel te veel druk is of dat er onvoldoende contact is op één plek.
  • Spieratrofie: je zadel knijpt waarschijnlijk in het paard. Dit kan ook worden veroorzaakt door slecht rijden of te lang rijden op ongeschikte paarden.
  • Zadelbrugging: dit gebeurt wanneer de kussens in het midden van het zadel geen gelijkmatig contact hebben met de rug van het paard. Dit duidt erop dat ofwel de zadelboom te recht is voor de rug van het paard, of als het zadel verder correct past, het paard tekenen vertoont van een holle rug.

Ontdek meer over Zadelpas Oplossingen hier!

Wat kan ik doen aan de Zadel Pasvorm?Shims / Inserts created to cut

Er zijn manieren om de zadel pasvorm aan te passen voor een zadel dat niet goed aansluit.

Als er een lichte ruimte ontstaat, gebruik dan een pad met shims om de ruimte op te vullen. Hier komt ThinLine om de hoek kijken. We hebben shims ontwikkeld die perfect kunnen worden bijgesneden op de plaats waar het zadel niet goed aansluit. Knip ze op maat met dezelfde 95% schokabsorptie als al onze pads! Lees meer over Zadelbrugging in dit artikel.

Het contact van de zadelkussens op de rug van het paard moet gelijkmatig zijn. Als je te maken hebt met een paard met een holle rug, zal dit het paard comfortabeler maken en een meer permanente oplossing bieden.

Als het paard alleen tekenen vertoont van een holle rug door gebrek aan correcte spierontwikkeling, dan zullen de inzetbare shims het paard in staat stellen om comfortabeler en correcter te bewegen, zodat die spieren zich kunnen ontwikkelen en de shims uiteindelijk kunnen worden verwijderd.

Juiste zadel pasvorm voor een paard met een sway back!

Een juiste zadel pasvorm, voor een paard met een holle rug of niet, zorgt voor een veilige, ontspannen rit. Je hoeft geen expert te zijn om te weten of je een slechte zadel pasvorm hebt, maar het is altijd raadzaam om een professional te laten controleren. Als je er zeker van bent dat je een zadel hebt met de juiste maat voor je paard, let dan op hoe je paard zich gedraagt en hoe je lichaam aanvoelt om te weten of je de juiste pasvorm hebt. Een artikel over het aanpassen van zadels en hun oplossingen vind je hier.

Wees voorzichtig met het gebruik van brugshims. Te veel shims gebruiken bij een paard met een holle rug kan er juist voor zorgen dat het paard weg beweegt van de druk die ontstaat wanneer je te veel shims in het midden van de rug plaatst. Je zadel zal heen en weer wiebelen als je te veel shims gebruikt.

Onze producten zijn er om jou en je paard gelukkig samen te laten werken.

Al onze pads, behalve de Perfect Fit pad, zijn verkrijgbaar met brugshims.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *