Kissing Spine bij Paarden – Zadeldekken Aanbevolen door Dierenartsen, Osteopaten en Paardenchiropractors.

Kissing Spine Disease

Wat is Kissing Spine bij paarden?Kissing Spine Disease

Kissing Spine bij paarden is een voortdurende lage mate van pijn. Kissing spines is een aandoening die ontstaat wanneer de doornuitsteeksels van de wervels elkaar raken, tegen elkaar drukken of schuren tijdens beweging. Houd er rekening mee dat een röntgenfoto vaak onvoldoende is om een diagnose van Kissing Spine-ziekte te stellen. Paarden met Kissing Spine-ziekte vertonen niet altijd ongemak. Daarom is het moeilijk te detecteren en onvoldoende om een duidelijke diagnose te stellen.

Wat zijn de symptomen van paarden met Kissing Spine Disease?

Vaak over het hoofd gezien, onderbehandeld en slecht begrepen. Kissing Spine bij paarden wordt vaak geassocieerd met slecht gedrag.
Tekenen van ongemak, gewichtsverplaatsing, bokken, problemen in draf, temperamentproblemen, enzovoort. Er is veel te zeggen over de symptomen van Kissing Spine en hoe het te behandelen. We hebben hier een volledig artikel aan gewijd dat u kunt lezen.
Het is belangrijk op te merken dat sommige paarden met Kissing Spine Disease die op röntgenfoto’s zijn gediagnosticeerd, geen ongemak of bovengenoemde symptomen vertonen.

Wat kan ik zelf doen aan Kissing Spine?

Mijn paard gedraagt zich slecht en ik kan niet achterhalen waarom. Ik ben bang dat de dierenarts zal zeggen dat het kissing spine disease is, en ik wil niet denken aan een operatie. Wat kan ik doen? Stel een actieplan op om deze ziekte te bestrijden.
  • Alternatieve methoden
  • Training en fysiotherapie
  • Veranderingen in de uitrusting kunnen grote dierenartsrekeningen voorkomen.
  • Zadelpas oplossingen
  • Equine-revalidatie en training
Lees verder voor meer informatie!

Een verandering van uitrusting kan ernstige dierenartskosten voorkomen!

Zoals je weet, zijn wij bij ThinLine toegewijd om het leven van paarden beter en gelukkiger te maken. Na verschillende jaren te hebben samengewerkt met dierenartsen, trainers en eigenaren, hebben we informatie over Kissing Spine bij paarden samengevoegd.

Daarom hebben we een actieplan opgesteld om deze ziekte te bestrijden.

Als je vermoedt dat het ongeluk van je paard mogelijk verband houdt met pijn, en over het algemeen is dat het geval. Hebben we de gemakkelijkste methoden voor je op een rijtje gezet voordat je overgaat tot meer agressieve behandelingen.

Alternatieve methoden voor Kissing Spine bij paarden?

Alternatieve methoden zoals acupunctuur, chiropractische aanpassingen, mesotherapie en/of massage kunnen hier een rol spelen. Gebruik ze zowel als eerste behandelingslijn als in een ondersteunende rol.

“Naar mijn mening, als we te maken hebben met een geval van significante botreactie samen met kissing spines, kunnen de voordelen van chiropractie minimaal zijn en mogelijk tegenproductief;

Acupunctuur of mesotherapie kan echter de pijn en disfunctie verminderen. Er zijn verschillende personen in onze regio die equine massage beoefenen en vaak worden aanbevolen.” (Frank Frantz, Burlington Equine).

Training en Fysiotherapie

Fysiotherapie moet opnieuw worden beschouwd als het essentiële onderdeel voor de behandeling van deze aandoening. Het gebruik van oefeningen die helpen bij het opbouwen van kernkracht en die de rug laten liften, zijn de belangrijkste concepten.

Vaak longeren met zijteugels, het gebruik van een Pessoa-systeem, buiklift-oefeningen zijn allemaal ontworpen om de rug- en bekkenbodemspieren te versterken.

Als we het hebben over het opbouwen van kernkracht, dan bedoelen we niet de rugspieren boven de wervelkolom, maar eerder de spieren die naast de wervelkolom liggen (multifidus-spieren). De spieren die van onder de wervelkolom naar de heupen lopen (psoas-spieren). En de spieren die langs de buikwand lopen (buikspieren) die we proberen te versterken. Dit zijn de spieren die werken om de rug te liften of te buigen, in tegenstelling tot de spieren erboven die de rug strekken.

Natuurlijk is het stukje fysiotherapie makkelijker gezegd dan gedaan en kan het maanden duren voordat de voordelen volledig merkbaar zijn. “Ik vind dat het combineren ervan met een soort therapie die het paard comfortabeler maakt, de beste aanpak is.” (Frank Frantz, Burlington Equine).

En wat betreft de Zadel Pasvorm?

Saddle Fitting

Het inschakelen van een gecertificeerde zadelpasser in uw regio zou een van de eerste dingen moeten zijn die u doet met elk paard dat ongemak vertoont met tuigage.

Controleer uw paard altijd na een goede rit en zorg ervoor dat ze geen pijn vertonen.

Druk voorzichtig met uw vingers aan weerszijden van de wervelkolom van schoft tot achterwerk. Uw paard mag niet reageren door zijn rug te laten zakken. Sommige paarden zijn gevoelig, dus probeer na een paar dagen rust een basislijn te maken.

Google gewoon een zadelpasser bij u in de buurt. Zadel passers zijn goed besteed geld bij alle paarden.

Revalidatie en training voor Kissing Spine

Horse and Hound UK

Paardenchirurg Bruce Bladon wijst erop dat een collega in Zweden die veel gevallen van Kissing Spine Disease bij paarden heeft geopereerd, onlangs uitstekende resultaten heeft geboekt – zonder chirurgische ingreep – met paarden die naar een ruiter zijn gestuurd die ervaring heeft met revalidatie en hertraining van paarden.

“Dit is logisch,” zegt Bruce. “We hebben het over de normale flexibiliteit van de wervelkolom, die af en toe resulteert in het ‘kussen’ van de randen van de botten. Het is gemakkelijk voor te stellen hoe een andere ruiter of zadel, of verhoogde spiertonus als gevolg van fysiotherapie en een verandering in het werk, dit zou kunnen voorkomen.

“Het is ook gemakkelijk in te zien hoe de resultaten van het trainen van een paard zo verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de psychologie van de ruiter,” voegt Bruce toe. Hij gelooft dat chirurgie in sommige gevallen het effect van een placebo kan hebben.

“Het verschil in houding tussen een ruiter die zich zorgen maakt dat zijn paard zich zo gedraagt omdat het een onderliggende ziekte heeft, en een ruiter die weet dat zijn paard een operatie heeft gehad voor deze ziekte en nu ‘genezen’ is, zal aanzienlijk zijn – en terecht.

“Maar het is een grote operatie en dit heeft het gebruik van de procedure beperkt gehouden – niemand wil het doen tenzij ze echt denken dat het voordelig zal zijn.

Soms kan gewoon een verandering van uitrusting met succes ernstige dierenartskosten voorkomen!

Of het nu gaat om zadel pasvorm, minder dan perfecte training, of minder dan perfect rijden, we weten zeker dat het comfort van de rug van het paard zo snel en zo eenvoudig mogelijk moet worden aangepakt. Zowel paarden voor als na de operatie vinden verlichting in de therapeutische zadelonderlegger van ThinLine.

Meer informatie over Kissing Spine bij paarden, van een topdierenarts

Door Randy Frantz van Burlington Equine Veterinary Services, LLC, Vermont

Dorsal Spinous Process (DSP) impingement of “Kissing Spines” is een aandoening die wordt erkend als een belangrijk probleem voor paarden. Wat het probleem vormt, is onderwerp van discussie en hoe een definitieve diagnose te stellen, kan een lastig proces zijn.

Het volgende artikel zal de anatomische bevindingen, diagnostische procedure, therapeutische opties en prognose bespreken.

Om de problemen achter DSP-inklemming te begrijpen, moet u enkele anatomische factoren begrijpen. Over het algemeen bevindt het probleem zich in het thoracale gedeelte van de wervelkolom – het gebied waar de ruiter zit.

Minder vaak kan de betrokkenheid van de lumbale wervels achter het zadelgebied de oorzaak van het probleem zijn.

De Wervels

Kissing Spine DiseaseZoals u kunt zien op de bijgevoegde afbeelding, beginnen de thoracale wervels met de schoft en gaan ze door het zadelgebied.

Het deel van de wervels waarin we geïnteresseerd zijn, is het verticale gedeelte dat omhoog steekt en gelijkmatig verdeeld moet zijn vanaf het aangrenzende proces.

De volgende afbeelding toont twee dorsale doornuitsteeksels met de juiste verhouding.

Om de juiste verhouding tussen de wervels in de rug te begrijpen, is een röntgenfoto de gemakkelijkste manier om te zien hoe de botten ten opzichte van elkaar zitten.

De volgende afbeelding is van een gecombineerde röntgenfoto van de rug van een paard met normale ruimte. De linkerzijde van de afbeelding begint met de schoft en beweegt langs de rug naar rechts, waarbij de onderrug wordt getoond.

Hoge verticale DSP’s die de schoft vormen, zijn smal en lang, maar zijn meestal niet betrokken bij Kissing Spine Disease; in plaats daarvan zijn het meestal de groep wervels achter dit gebied – de thoracale wervels, in het gebied waar de ruiter zit.

Zoals u kunt zien, is de ruimte tussen de DSP’s gelijkmatig en is er geen significante botreactie.

The next picture is of an abnormal radiograph which clearly depicts kissing spine. As you can see the finger like spinous processes are either touching the adjacent process and in some cases actually overlapping.

DSP beknelling bij een paard met aanzienlijke rugpijn

Klinische Tekenen van Kissing Spine bij Paarden

Paarden met deze aandoening kunnen een scala aan symptomen vertonen, variërend van asymptomatisch, dat wil zeggen geen abnormale symptomen vertonen, tot paarden die onberijdbaar zijn, mogelijk bokken, weigeren om gezadeld te worden en/of gedragsproblemen vertonen, zelfs op de grond.

Het probleem is niet zozeer het begrijpen van de meer duidelijk getroffen paarden, maar eerder de asymptomatische paarden. De radiografische veranderingen zijn niet van de ene op de andere dag opgetreden.

En er zijn zeker paarden geweest die gedurende deze tijd regelmatig werkten en in staat waren om te springen, dressuur te rijden en/of western pleasure te beoefenen, terwijl de röntgenfoto’s er abnormaal uitzagen.

Iets moet veranderen om het probleem zichtbaar te maken, en er moet opnieuw iets veranderen als het probleem onder controle moet worden gebracht.

Gedrags- en Trainingsproblemen

Ik heb in de loop der jaren een verscheidenheid aan klachten gehoord van ruiters en trainers in verband met deze aandoening, waarvan de meest voorkomende betrekking heeft op gedrags- en trainingsproblemen.

Over het algemeen zijn de paarden misschien niet duidelijk kreupel, maar vertonen ze eerder vermijdingsgedrag dat hun werk beïnvloedt, zoals: weigeren om contact met het bit te accepteren.

Ze geven er de voorkeur aan hun hoofd omhoog te houden en hun rug te laten zakken (niet rond), willen zich niet buigen in de ene of de andere richting, pikken niet consequent de juiste lead op, voelen zich losgekoppeld of gaan in kruisgalop.

Het moge duidelijk zijn dat deze symptomen kunnen worden geassocieerd met verschillende problemen, zoals maagzweren, de ziekte van Lyme, paardenuitrusting, training, ruiter, om er maar een paar te noemen.

Diagnose van Paarden met Kissing Spine Ziekte

Het stellen van de diagnose kan in sommige gevallen een eenvoudig proces zijn; in andere gevallen is het een proces van uitsluiting. De geschiedenis en klinische symptomen zijn bijzonder nuttig voor de dierenarts.

Hierna zijn radiografieën de eerste verdedigingslinie. Digitale röntgenfoto’s stellen ons in staat om binnen enkele minuten röntgenfoto’s van de rug van een paard te maken en duidelijk te zien of er problemen aanwezig zijn, zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

Paard met rugpijn, weigert te verzamelen en is niet voorwaarts. 

Echografie

Echografie wordt ook soms gebruikt. Traditioneel wordt het beschouwd als een uitstekende methode om zachte weefsels te evalueren, maar het is buitengewoon nuttig bij het bekijken van botoppervlakken.

Terwijl röntgenstralen bot doordringen en de randen en het binnenste van botten tonen, toont echografie veel details over het botoppervlak en de zachte weefsels die eraan vastzitten.

Wat in sommige gevallen niet zonder echografie kan worden gewaardeerd, is rugpijn veroorzaakt door het ligament dat over de wervelkolom loopt en in deze DSP’s (dorsale spinale processen) wordt ingebracht, noch de ligamenten die zich tussen de botten bevinden.

Thermografie

Thermografie wordt ook in sommige gevallen gebruikt om de warmteafgifte te evalueren, wat kan correleren met ontsteking. Door een warmtecamera te gebruiken, kunt u gebieden van de rug, benen en zelfs zadelpasvorm visualiseren.

De intenser rode of witte gebieden correleren met ontsteking. De volgende twee afbeeldingen tonen een meer normale rug aan de linkerkant in vergelijking met degene aan de rechterkant met meer ontsteking in het zadel (thoracale) gebied en over de heupen (sacro-iliac) gebieden.

Normaal beeld met wat rode kleur die warmte aangeeft in het zadelgebied

Aanzienlijke warmteafgifte in het zadelgebied + over de lendenen (sacro-iliac-gebied).

In gevallen waar er meer vragen zijn over de betrokkenheid van de rug versus andere gebieden, kan een nucleaire scan worden uitgevoerd. Deze procedures worden uitgevoerd in doorverwijsklinieken.

Voordelen, zoals bij thermografie: het zijn dynamische onderzoeken en laten problemen in realtime zien, in tegenstelling tot statische onderzoeken zoals röntgenfoto’s of echografie, die laten zien wat er op dat moment is, maar niet noodzakelijk correleren met ontsteking.

Een nucleaire scan detecteert de uitstoot van opgehoopt radioactief materiaal met behulp van een camera.

Een nucleaire scan detecteert de uitstoot van opgehoopte radioactief materiaal met behulp van een camera.

Behandeling van Kissing Spine bij paarden

Zoals te verwachten is, kunnen behandelingen variëren. Het belangrijkste concept is dat ongeacht de behandeling, fysiotherapie nog belangrijker is voor een succesvol resultaat.

Wat ik hiermee bedoel, is dat de behandelingen op korte termijn de pijn kunnen helpen beheersen en zelfs voor langere periodes, maar zonder een wijziging in het rijden, trainen en/of tuigage te introduceren, kan het probleem de invloed op het paard blijven hebben.

Over het algemeen heb ik gemerkt dat de behandeling van de aangetaste gebieden met injecties met een combinatie van corticosteroïden en Sarapin gunstig is geweest.

In de meeste gevallen zal dat mijn eerste behandeling zijn en vaak tegelijkertijd worden uitgevoerd wanneer de diagnose definitief is gesteld.

Shockwave-therapie of Laser?

In de loop der jaren heb ik talloze paarden behandeld met Shockwave-therapie (SWT) en heb ik ook gevonden dat dit effectief is; in feite zijn de voordelen voor sommige paarden vergelijkbaar met injecties.

SWT is ook gunstig als een managementinstrument, dat wil zeggen dat behandeling periodiek en/of kort voor wedstrijden kan helpen om het ongemak geassocieerd met deze chronische aandoening te verminderen.

In sommige acute gevallen heb ik effectief een laser gebruikt om focale ontstekingsgebieden te behandelen. Laserbehandelingen kunnen ontstekingen van het bot, zachte weefsels en zenuwen behandelen.

Wat is Tildren?

Tildren is het nieuwste medicijn dat ik aan mijn lijst zou toevoegen. Het meeste onderzoek met dit medicijn is in Europa uitgevoerd en het heeft bewezen voordelen voor paarden met Kissing Spine. Het essentiële mechanisme is dat het het destructieve proces van botontsteking vermindert en de botcellen “activeert” die beschadigd bot helpen herstellen.

Wat uniek is aan dit medicijn, is dat het niet alleen pijn maskeert, maar ook daadwerkelijk beschadigd bot verbetert, wat het destructieve proces onderbreekt en het langetermijncomfort verbetert.

Momenteel importeer ik het uit Frankrijk met een speciale vergunning en heb ik het met succes gebruikt bij tal van gevallen. Hoewel het kostbaar is, wegen de voordelen vaak op tegen de nadelen.

Het paard hieronder met Kissing Spines, dat onwillig was om comfortabel voorwaarts te gaan, weigerde te springen en kon niet goed verzamelen, werd behandeld met Tildren. Na de behandeling was hij aanzienlijk verbeterd en de resultaten hielden langer aan dan wanneer alleen lokale injecties werden gebruikt.

Kissing spines in het zadelgedeelte

Alternatieve methoden

Alternatieve methoden zoals acupunctuur, chiropractische aanpassingen, mesotherapie en/of massage kunnen hier ook een rol spelen. Ik heb ze gebruikt als eerstelijnstherapie, maar ook in een meer ondersteunende rol.

Naar mijn mening kunnen de voordelen van chiropractie minimaal en mogelijk tegenproductief zijn als er sprake is van een significant botreactie samen met Kissing Spine; echter, acupunctuur of mesotherapie kan de pijn en disfunctie verminderen.

In ons gebied zijn er verschillende mensen die equine massage beoefenen en vaak door mij worden aanbevolen.

Fysiotherapie voor Kissing Spine bij paarden?

Opnieuw moet fysiotherapie worden beschouwd als het essentiële onderdeel van de behandeling van deze aandoening. Het gebruik van oefeningen die helpen bij het opbouwen van de kernkracht en oefeningen die de rug kunnen liften, zijn de belangrijkste concepten. Vaak longeren met zijteugels, gebruik van een Pessoa-systeem, buiklift oefeningen zijn allemaal ontworpen om de rug- en bekkenbodemspieren te versterken.

Als we het hebben over het opbouwen van kernkracht, bedoelen we niet de rugspieren boven de wervelkolom, maar eerder de spieren die grenzen aan de wervelkolom (multifidus-spieren). De spieren die van onder de wervelkolom naar de heupen lopen (psoas-spieren) en de spieren die langs de buikwand lopen (schuine buikspieren) proberen we te versterken.

Dit zijn de spieren die werken om de rug te liften of te buigen, in tegenstelling tot de spieren bovenop die de rug strekken.

Natuurlijk is het fysiotherapiegedeelte van de puzzel gemakkelijker dan het klinkt en kan het maanden duren voordat de voordelen volledig worden gewaardeerd. Ik vind dat het combineren ervan met een soort therapie die het paard comfortabeler maakt, de beste manier is om te gaan.

Beste keuze: Gebruik een zadeldek om te beschermen, ThinLine. Zadeldekjes aanbevolen door dierenartsen voor Kissing Spine bij paarden.