Zadelpassen bij een paard met een holle rug – Perfect voor een goede zadelpasvorm!

Saddle Bridging

Bruggen van het zadel?  De oorzaak?

Saddle Bridging? De oorzaak?

Saddle Bridging is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Over het algemeen zakt de rug van het paard in het midden van de bovenlijn. Soms wordt dit aangeduid als een “Sway Back”. Dit kan worden veroorzaakt door een slechte zadel pasvorm, maar er zijn tal van andere oorzaken die een holle rug kunnen veroorzaken. Een juiste ontwikkeling van de spieren is essentieel om holle paarden om te keren.

Saddle Bridging - The sway

De meeste sway backs zijn niet aangeboren. De sway is het gevolg van een gebrek aan spieren over de bovenlijn, en het correct opbouwen van spieren zal het probleem oplossen!

Een juiste zadel pasvorm is essentieel om paarden aan te moedigen hun rug op te tillen. Een zadel dat “bridging” veroorzaakt, is vaak wat de sway back creëert.

De lichaamsbouw speelt ook een rol. Paarden met lange ruggen zijn over het algemeen vatbaarder voor rugproblemen. Paarden met hoog geplaatste nekken lopen meer risico omdat ze van nature geneigd zijn hun rug hol te maken tijdens het werken. Een meer gedetailleerd artikel over Sway Back Horses kun je hier vinden.

 

Zadel bruggen en de Pijn

Een swayback kan pijn veroorzaken omdat de meeste zadels “bridging” veroorzaken, waarbij het gewicht van de ruiter op de voorkant en achterkant van het zadel komt te liggen, wat abnormale drukpunten creëert, vooral over de schouders en de lendenen. Een slechte zadel pasvorm kan bijdragen aan een swayback, omdat het paard zijn pas en beweging zal aanpassen, inclusief het hol maken van zijn rug en het optillen van zijn hoofd om pijn te vermijden.

Slecht passende zadels verergeren het probleem en voorkomen een juiste ontwikkeling van de spieren.

En nu de oplossing! 

Shims / Inserts created to cut

Om zadels die bridgen te corrigeren, kun je een pad met aanpasbare shims gebruiken die in de “opening” worden geplaatst. Alle katoenen ThinLine-pads hebben zakken waarin je passende shims kunt plaatsen! Hierdoor ontstaat gelijkmatig contact met de zadelkussens. Het gebruik van passende shims zal het paard comfortabeler laten bewegen, zodat de spieren zich kunnen ontwikkelen en de shims uiteindelijk kunnen worden verwijderd.

  • ThinLine Shims kunnen gestapeld worden, zodat ruiters laag voor laag kunnen verwijderen wanneer de rug van het paard sterker wordt en zich optilt.
  • Master Saddle Fitter vertrouwen op ThinLine-pads en passende shims om problemen met swayback te verlichten. We hebben de perfecte zelf-snijdbare shims gemaakt om precies het bridgingprobleem in het zadel op te lossen.

Een goede zadel pasvorm, zowel voor een paard met een swayback als zonder, leidt tot een veilige, ontspannen rit. Je paard zal zich goed gedragen, gezond blijven en van de rit genieten. Ook je rijvaardigheden zullen verbeteren.

Je hoeft geen expert te zijn om te kunnen zeggen of je zadel niet past, maar het is raadzaam om een professional te laten controleren. Als je zeker weet dat je een zadel hebt met de juiste boommaat voor je paard, let dan op hoe je paard zich gedraagt en hoe je lichaam aanvoelt om te bepalen of je de juiste pasvorm hebt.

Pas op met overmatig gebruik van Shims!

Te veel shims gebruiken kan er eigenlijk voor zorgen dat het paard zich van de druk afwendt. Als je te veel shims gebruikt, zal je zadel heen en weer schommelen. Begin dun, je kunt altijd shims ruilen voor de volgende dikste maat. De beste methode is om meerdere zeer dunne shims te gebruiken, ze op te stapelen en ze dan laag voor laag te verwijderen terwijl je paard spiertonus ontwikkelt.

ThinLine biedt al onze klanten een geld-terug-garantie dat je zadel beter zal passen. Pads met ThinLine genaaid op katoen, schapenvacht, vilt, enz. hebben een opening om shims toe te voegen. Shims zijn beschikbaar voor elke combinatie van pads.

Hoe kun je zien of je zadel mogelijk een slechte pasvorm heeft? 

  • Zadelpijn: veroorzaakt door wrijving (beweging van het zadel). De singel en/of het zadel schuiven en beginnen tegen het paard te schuren. Gebruik een anti-slip product (ThinLine).
  • Witte Haren: te veel druk op een klein plekje. De druk stopt de bloedstroom, doodt de zweetklier en veroorzaakt het wit worden van de haren. Je hebt een product nodig dat de druk over een groter gebied verdeelt (ThinLine).
  • Droge Plekken: na het rijden zou de rug van het paard gelijkmatig nat moeten zijn op de plek waar het zadel ligt. Droge plekken duiden op te veel druk op één plek.
  • Spieratrofie: het is cruciaal om te shimmen met een product dat het paard comfortabeler maakt. Gebruik geen schuimen die samendrukken.
  • Brug: de panelen in het midden van het zadel hebben minder contact dan het schoft- en zadelgedeelte. Wees voorzichtig met wat je gebruikt om op te vullen en voeg niet te veel in één keer toe. ThinLine biedt bridging shims in verschillende diktes aan. Begin langzaam en voeg geleidelijk een paar shims toe.
 
 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *