Symptomen van Kissing Spine? En hoe kan het behandeld worden?

kissing spine symptoms

Symptomen van Kissing Spine, hoe te herkennen?

Kissing Spine-symptomen worden vaak over het hoofd gezien, onvoldoende behandeld en verkeerd begrepen. Deze worden vaak verward met slecht gedrag.
Bucking Horse Kissing Spine

Het detecteren van Kissing Spine-symptomen komt in 2 vormen:

 • Gedragsmatige Kissing Spine-symptomen (die je zelf kunt opmerken)
 • Klinische Kissing Spine-symptomen en detectie

Gedragsmatige Kissing Spine-symptomen?

Paarden met deze aandoening kunnen een reeks symptomen vertonen, variërend van asymptomatisch zijn, dat wil zeggen geen abnormale tekenen vertonen, tot een paard dat onberijdbaar is, mogelijk bokt, weigert gezadeld te worden en/of gedragsproblemen heeft, zelfs op de grond.

Tekenen van ongemak zoals:

 • Gewichtsverplaatsing, bijten, bokken
 • Ongemak tonen bij het aandoen van het zadel of het aansingelen
 • Moeite hebben om van gang te veranderen (vaak in galop)
 • Veranderingen in temperament
 • Moeite met opstijgen
 • Mogelijk verlies van spiermassa in de bovenlijn

Het is belangrijk op te merken dat sommige paarden met vastgestelde Kissing Spine-symptomen op röntgenfoto’s geen ongemak of bovenstaande tekenen vertonen.

De vraag is niet zozeer het begrijpen van paarden die duidelijk meer getroffen zijn; in plaats daarvan gaat het om de asymptomatische paarden. De radiografische veranderingen zijn niet van de ene op de andere dag opgetreden en er zijn zeker paarden die gedurende deze tijd regelmatig hebben gewerkt en in staat waren om te springen, dressuur te doen en/of western pleasure te rijden, terwijl de röntgenfoto’s er abnormaal zouden hebben uitgezien.

Klinische symptomen en detectie van Kissing Spine?

Röntgenfoto’s

Het diagnosticeren van Kissing Spine bij paarden kan in sommige gevallen een eenvoudig proces zijn; in andere gevallen is het een kwestie van uitsluiting. De geschiedenis en klinische symptomen zijn bijzonder nuttig voor de dierenarts. Hierna zijn röntgenfoto’s de eerste verdedigingslinie. Digitale röntgenfoto’s stellen ons in staat om in enkele minuten röntgenfoto’s van de rug van een paard te maken en duidelijk te zien of er problemen aanwezig zijn, zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

Echografie

Soms wordt ook echografie gebruikt. Bij het overwegen van Kissing Spine-symptomen is het traditioneel beschouwd als een uitstekende modaliteit om zachte weefsels te beoordelen, maar het is uitzonderlijk nuttig bij het bekijken van botoppervlakken. Terwijl röntgenstralen botten doordringen en de randen en het binnenste van botten laten zien, toont echografie veel gedetailleerde informatie over het botoppervlak en de zachte weefsels die eraan zijn bevestigd. Wat in sommige gevallen zonder echografie niet kan worden gewaardeerd, is rugpijn van het ligament dat over de wervelkolom loopt en in deze DSP’s (Dorsale Spinale Processen) wordt ingevoegd, noch de ligamenten die zich tussen de botten bevinden.

Thermografie

Thermografie wordt ook door mij gebruikt in gevallen waarin ik de warmteafgifte wil evalueren, wat kan correleren met ontsteking. Bij verdenking van Kissing Spine-symptomen kunt u met behulp van een thermische camera gebieden van de rug, benen en zelfs zadel passen visualiseren. De meer intens rode of witte gebieden correleren met ontsteking. De volgende twee foto’s tonen een meer normale rug aan de linkerkant in vergelijking met degene aan de rechterkant met meer ontsteking in het zadel (thoracale) gebied en over de heupen (sacro-iliacale) gebieden.

Nucleaire Scan

In gevallen waarin er meer vragen zijn over de betrokkenheid van de rug ten opzichte van andere gebieden, kan een nucleaire scan worden uitgevoerd. Deze procedures worden uitgevoerd in verwijzingsziekenhuizen. Het voordeel is dat ze, net als thermografie, dynamische onderzoeken zijn en problemen in realtime laten zien, in tegenstelling tot statische onderzoeken zoals röntgenfoto’s of echografie die laten zien wat er momenteel is, maar niet noodzakelijk samengaan met ontsteking.

Hoe Kissing Spine-symptomen behandelen?

Mijn paard vertoont slecht gedrag en ik kan niet achterhalen waarom. Ik ben bang dat de dierenarts zal zeggen dat het kissing spine disease is, en ik wil niet aan een operatie denken. Wat kan ik doen? Hier zijn ook 2 manieren om de behandelen:
 • Individueel & Voorkomen van Kissing Spine-symptomen
 • Dierenartsbehandeling voor Kissing Spine-ziekte
Soms kan zelfs een aanpassing van het materiaal grote rekeningen van de dierenarts voorkomen Of de oorzaak nu een slechte zadel-pasvorm is, training die niet perfect is, of rijden dat niet perfect is, we weten zeker dat het comfort van de rug van het paard zo snel en zo eenvoudig mogelijk moet worden aangepakt. Zowel pre- als postoperatieve paarden vinden verlichting in de therapeutische halfpads van ThinLine.

Individueel en het voorkomen van symptomen van Kissing Spine

Als je begint te vermoeden dat het ongelukkig gedrag van je paard mogelijk verband houdt met pijn, wat over het algemeen het geval is, hebben we de eenvoudigste methoden voor je op een rij gezet om af te vinken voordat je meer ingrijpende behandelingen overweegt.
 • Alternatieve behandelingsmethoden
 • Training en fysiotherapie
 • Veranderingen van zadel kunnen grote dierenartskosten voorkomen.
 • Oplossingen voor zadelpassen
 • Equine revalidatie en training
Lees meer over deze verschillende methoden in ons artikel dat we hebben geschreven en hoe je zelf kunt evalueren via de onderstaande knop.

Veterinaire behandeling voor Kissing Spine-ziekte

Zoals verwacht kunnen behandelingen variëren. Het belangrijkste concept is echter dat ongeacht de behandeling, fysiotherapie nog belangrijker is voor een succesvol resultaat. Wat ik hiermee bedoel, is dat de behandelingen op korte termijn en zelfs op langere termijn kunnen helpen om de pijn te beheersen, maar zonder aanpassingen in het rijden, de training en/of het tuigage te introduceren, kan het probleem blijven bestaan en het paard blijven beïnvloeden.

Injecties

Over het algemeen heb ik gemerkt dat de behandeling van de aangetaste gebieden met injecties, met een combinatie van corticosteroïden en Sarapin, gunstig is gebleken. In de meeste gevallen zal dit mijn eerste behandeling zijn en vaak wordt dit tegelijkertijd gedaan met het nemen van de röntgenfoto’s als de diagnose definitief is.

Shockwave Therapie (SWT)

In de loop der jaren heb ik talloze paarden behandeld met Shockwave Therapie (SWT) en heb ik ook dit als effectief ervaren; feitelijk zijn de voordelen voor sommige paarden ongeveer hetzelfde als bij injecties. SWT is ook gunstig als een managementtool, dat wil zeggen dat behandeling periodiek en/of kort voor wedstrijden kan de ongemakken geassocieerd met deze chronische aandoening verminderen.

Laserbehandelingen

In sommige acute gevallen heb ik effectief een laser gebruikt om focale ontstekingsgebieden te behandelen. Laserbehandelingen kunnen ontstekingen van het bot, zachte weefsels en zenuwen behandelen.

Tildren

Tildren is het nieuwste medicijn dat ik aan mijn lijst zou toevoegen. Het meeste onderzoek met dit medicijn is in Europa gedaan en het heeft bewezen voordelen voor paarden met symptomen van kissing spine. Het essentiële mechanisme is dat het het botvernietigingsproces van botontsteking vermindert en de botcellen “activeert” die beschadigd bot helpen herstellen. Wat uniek is aan dit medicijn, is dat het niet bedoeld is om pijn te maskeren, maar om beschadigd bot te verbeteren, wat het destructieve proces onderbreekt en op lange termijn comfort verbetert. Momenteel importeer ik het uit Frankrijk met een speciale vergunning en heb ik het met succes in tal van gevallen gebruikt. Hoewel het enigszins kostbaar is, wegen de voordelen ruimschoots op tegen eventuele nadelen. Het paard hieronder met kissing spines dat onwillig was om comfortabel voorwaarts te gaan, weigerde sprongen te nemen en kon niet goed verzamelen, werd behandeld met Tildren. Na de behandeling was hij aanzienlijk verbeterd en de resultaten hielden langer aan dan wanneer alleen lokale injecties werden gebruikt.
Dierenartsen bevelen ThinLine aan voor problemen met de wervelkolom bij paarden.

Meer informatie over symptomen van Kissing Spine van een topdierenarts!

Door Randy Frantz van Burlington Equine Veterinary Services, LLC, Vermont Dorsale Spinous Process (DSP) belemmering of “Kissing Spines” is een aandoening die wordt erkend als een aanzienlijk probleem voor paarden. Wat het probleem precies inhoudt, is onderwerp van debat en het stellen van een definitieve diagnose kan een lastig proces zijn.

De Wervels

Om de problemen achter DSP impingement te begrijpen, moet je enkele anatomische factoren begrijpen. Over het algemeen bevindt het probleem zich in het thoracale gedeelte van de wervelkolom – het gebied waar de ruiter zit. Minder vaak kan de betrokkenheid van de lumbale wervels achter het zadelgebied de oorzaak van het probleem zijn. Zoals je kunt zien op de bijgevoegde afbeelding, beginnen de thoracale wervels bij de schoft en lopen ze door het zadelgebied.
Het deel van de wervels waarin we geïnteresseerd zijn, is het verticale deel dat omhoog steekt en gelijkmatig verdeeld zou moeten zijn ten opzichte van het aangrenzende proces. Op de volgende afbeelding zijn twee dorsale doornuitsteeksels te zien met de juiste verhouding. Om de juiste verhouding tussen de wervels in de rug te begrijpen, is een röntgenfoto de gemakkelijkste manier om te zien hoe de botten ten opzichte van elkaar zitten. De volgende afbeelding is een gecombineerde rugröntgenfoto van een paard met normale tussenruimte. De linkerkant van de afbeelding begint bij de schoft en gaat naar beneden over de rug naar rechts, waarbij het lagere deel van de rug te zien is. De hoge, verticale DSP’s die de schoft vormen, zijn smal en lang, maar zijn meestal niet betrokken bij Kissing Spine Disease; in plaats daarvan bevindt de aandoening zich meestal in de groep wervels achter dit gebied – de thoracale wervels, in het gebied waar de ruiter zit. Zoals je kunt zien, is de tussenruimte tussen de DSP’s gelijkmatig en is er geen significante botreactie.

The Radiographs

The next picture is of an abnormal radiograph which clearly depicts kissing spines. As you can see the finger like spinous processes are either touching the adjacent process and in some cases actually overlapping.

Klinische Tekenen van Kissing Spine Disease

Paarden met deze aandoening kunnen een scala aan symptomen vertonen, variërend van asymptomatisch zijn, dat wil zeggen geen abnormale symptomen vertonen, tot een paard dat onberijdbaar is, mogelijk steigerend, weigerend gezadeld te worden en/of gedragsproblemen heeft, zelfs op de grond. De vraag is niet zozeer het begrijpen van het overduidelijk aangetaste paard; het zijn eerder de asymptomatische paarden. De radiografische veranderingen zijn niet van de ene op de andere dag opgetreden, en er zijn zeker paarden geweest die gedurende deze tijd regelmatig hebben gewerkt en in staat waren om te springen, te worden gebruikt voor dressuur en/of western pleasure, terwijl de röntgenfoto’s er abnormaal uitzagen. Er moet iets veranderen voordat het probleem zichtbaar wordt, en er moet opnieuw iets veranderen als het probleem onder controle moet worden gebracht. Ik heb in de loop der jaren verschillende klachten gehoord van ruiters en trainers in verband met deze aandoening, waarvan de meest voorkomende betrekking heeft op gedrags- en trainingsproblemen. Over het algemeen zijn de paarden misschien niet overduidelijk kreupel, maar vertonen ze vermijdingsgedrag dat hun werk beïnvloedt, zoals: weigeren contact met het bit te accepteren. Voorkeur om met hun hoofden omhoog en hun ruggen te laten zakken (niet rond), onwillig om naar de ene of de andere kant te buigen, niet consistent oppakken van de juiste galop, het gevoel hebben losgekoppeld te zijn of mogelijk overkruist galopperen. Uiteraard kunnen deze symptomen verband houden met een aantal problemen, zoals maagzweren, de ziekte van Lyme, uitrusting, training, ruiter om er maar een paar te noemen. ThinLine werkt samen met dierenartsen om het comfort van paarden te verbeteren en het herstel van rugproblemen, waaronder kissing spine, te bevorderen.

Inhoud © Burlington Equine Veterinary Services, LLC

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *